Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug maandag, 25 jan 2010 - 9:20

Philips: 424 miljoen winst in crisisjaar

EINDHOVEN - Ondanks een omzetdaling van meer dan twaalf procent heeft Philips het crisisjaar 2009 toch met een netto-winst van 424 miljoen euro kunnen afsluiten. Dat heeft het elektronicaconcern zojuist in een persverklaring gemeld. De omzet daalde naar bijna 23,2 miljard euro, het laagste niveau sinds 1983. Dat meldt het ED.

Vooral door kostenbesparingen kon Philips vorig jaar buiten de rode cijfers blijven. Het leed werd vooral in het eerste halfjaar geleden, daarin werd een netto-verlies van 14 miljoen euro geboekt. Het tweede halfjaar maakte veel goed, met name in het vierde kwartaal is Philips weer flink winstgevend geworden. Het concern verdiende de afgelopen drie maanden 260 miljoen euro, tegen een verlies van bijna 1,2 miljard in het dramatische laatste kwartaal van 2008.

TV beter
De winst van Philips over de laatste drie maanden is iets hoger dan de gemiddelde verwachtingen van de meeste analisten. Vooral de verbeterde prestaties van de tv-afdeling vallen op. Na vele kwartalen op rij van forse verliezen lijkt Philips hier eindelijk het lek boven te hebben. ‘ Philips Television’ verdiende operationeel zelfs bijna 30 miljoen euro. Mede door de overname van de Italiaanse koffiemachineproducent Saeco vallen de omzetcijfers bij de sector Consumentenelektronica als geheel erg mee. Door die acquisitie steeg afgelopen kwartaal het aandeel van Europa in de Philips-omzet ook weer; bijna veertig procent van alle Philips-verkopen komen uit dit continent. In landen als China, Rusland en India groeide Philips afgelopen jaar op eigen kracht, al komt dat door valuta-effecten niet geheel tot uitdrukking in de cijfers.

Tevreden
Topman Gerard Kleisterlee is tevreden over het vierde kwartaal en het feit dat Philips een moeilijk jaar ‘weerbaar’ is doorgekomen. Volgens hem is het elektronicaconcern meer voorspelbaar geworden. Analisten moeten hem daarin gelijk geven, de omzet- en winstcijfers die ze afgelopen week voorspelden, zijn redelijk in lijn met de werkelijkheid. Voorheen waren de resultaten van Philips door het afstoten van bedrijfsonderdelen en afschrijvingen soms moeilijk te peilen. Inmiddels is het concern met drie divisies erg overzichtelijk, vindt Kleisterlee. „In het laatste kwartaal is in alle sectoren verbetering opgetreden”, laat hij weten. Grote winstmaker was de medische divisie, met een operationele winst van meer dan 400 miljoen euro. Dat onderdeel is het pareltje van het concern geworden en ook echt recessie-proof gebleken. Ook de lichtdivisie (Philips Lighting) verdiende in het vierde kwartaal weer geld, al was de operationele winst met 82 miljoen euro iets minder hoog dan verwacht.

Personeel
De krimp van Philips vertaalde zich ook in het aantal medewerkers van het concern. Onder meer door flinke bezuinigingen in managementlagen en op het hoofdkantoor kromp Philips naar iets meer dan 115.000 medewerkers. Zo weinig mensen stonden voor het laatst in de jaren vijftig van de vorige eeuw bij het concern op de loonlijst.

Vertrouwen
Philips wil met het handhaven van het dividend op 70 eurocent volgens Kleisterlee ‘vertrouwen uitstralen’. Voorspellingen voor 2010 doet hij niet, al stelt Kleisterlee wel dat het concern op koers ligt om wereldwijd marktleider te worden op het gebied van gezondheid en welzijn.
Laatste reacties op dit bericht via het forum:
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Auteur: dimphy van boxtel 
Redactie: BedrijvigNWS-code: 1-12396-2 
Categorie: Algemeen 
Aangemaakt: 2010-01-25 09:20:57 
Laatste wijziging: 2010-01-25 09:21:05 
Gewijzigd door: dimphy van boxtel