Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug vrijdag, 11 mei 2012 - 8:39

Nieuwe regeling leerlingenvervoer biedt maatwerk

SCHIJNDEL/SINT MICHIELSGESTEL - Onder druk van noodzakelijke bezuinigingen nemen gemeenten alle uitgaven onder de loep. De gemeente Schijndel en Sint-Michielsgestel hebben daarbij gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden om de kosten van het leerlingenvervoer te verlagen. In dit proces is gebleken dat niet alleen de kosten van het vervoer omlaag kunnen, maar dat er daarnaast ook veel meer flexibiliteit en maatwerk in de regeling mogelijk is. Zo is de nieuwe regeling leerlingenvervoer tot stand gekomen. Deze biedt vervoer dat past bij de mogelijkheden en de ontwikkeling van het kind, en zorgt bovendien voor minder papieren rompslomp voor ouders.

Gemeenten hebben de wettelijke taak om te zorgen voor de bekostiging van passend vervoer voor kinderen die zijn aangewezen op leerlingenvervoer. Het is een financiële regeling. De laatste jaren gaan steeds meer kinderen met de taxi naar school. Hierdoor is leerlingenvervoer voor veel ouders en scholen hetzelfde geworden als taxivervoer. Taxivervoer is echter voor het kind niet altijd de beste oplossing, er zijn meer mogelijkheden: met de (brom-)fiets, met het openbaar vervoer (eventueel onder begeleiding), of met eigen vervoer.

Nieuw
Met de nieuwe regeling leerlingenvervoer hebben de gemeente Schijndel en Sint-Michielstestel een landelijke primeur. De regeling bestaat uit een uniek palet aan keuzemogelijkheden. De regeling biedt naast de gebruikelijke fietsvergoeding ook de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een eenmalige bijdrage van EUR 400,- voor de aanschaf van een fiets. Daarnaast is het mogelijk om de fietsvergoeding te combineren met een abonnement voor het openbaar vervoer tijdens de wintermaanden. Kan het kind niet met de fiets of het openbaar vervoer reizen, dan hebben ouders vanaf nu ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vervoersbudget. Zij krijgen dan een bedrag waarmee zij zelf het vervoer regelen. Ouders hebben zo weer zelf de regie in eigen hand.

Start
Het college van de gemeente Sint-Michielsgestel heeft op 8 mei jl. de nieuwe beleidsregels vastgesteld. Op 15 mei a.s. nemen ook burgemeester en wethouders van de gemeente Schijndel hier een besluit over. Vervolgens stellen de gemeenteraden van beide gemeenten de verordening leerlingenvervoer vast. De nieuwe regeling start met ingang van het schooljaar 2012-2013. Tijdens informatieavonden op 8 en 9 mei jl. is het nieuwe beleid gepresenteerd aan ouders van leerlingen die gebruik maken van de regeling leerlingenvervoer.

Aanmelden
Ouders van leerlingen die gebruik maken van de regeling leerlingenvervoer krijgen binnenkort het aanmeldformulier thuis gestuurd. Aanmelden voor het leerlingenvervoer kan tot uiterlijk 1 juni 2012. Op de websites van beide gemeenten is alle informatie over de nieuwe regeling leerlingenvervoer na te lezen.
Auteur: Gerben van den Broek 
Redactie: UdenNWS-code: 0-1718-2 
Categorie: Persbericht 
Aangemaakt: 2012-05-11 08:42:38 
Laatste wijziging: 2012-05-11 08:42:38 
Gewijzigd door: Gerben van den Broek