Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug dinsdag, 25 okt 2011 - 15:19

Erik van Oorschot - It’s the economy stupid!

Erik van Oorschot is Hoofd Ontwikkeling & Innovatie bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Iedere editie van het zakenkrant Bedrijvig Brabant laat hij zijn licht schijnen op actuele of opmerkelijke onderwerpen voor ondernemers en bestuurders.

Erik-van-oorschot---bedrijvig-brabant
Erik van Oorschot

“It's the economy, stupid” is de gedenkwaardige slogan van Bill Clinton's succesvolle eerste race naar Het Witte Huis in 1992….

Het exporterende bedrijfsleven in Brabant heeft het zwaar. De wereldeconomie koelt weer af. De afzet staat onder druk. De motor van China hapert. En daar gaan we in Brabant ook last van krijgen. Voorbeeld? In China is de productiecapaciteit van zonnepanelen momenteel drie groter dan de vraag. Het gevolg is prijsdumping. Bestellingen van nieuwe productiemachines, die in de regio Brainport worden gemaakt, blijven daarom uit. Dit alles speelt zich af in een periode van 5 maanden, van april tot september! Hetzelfde voorbeeld gaat op voor de machinebouwers in de voedingsmiddelen industrie. Nieuwe orders voor 2012 worden on hold gezet.

Tegelijkertijd leidt de eurocrisis ertoe dat de bestedingen van overheden en consumenten in Europa ook omlaag gaan. We gaan een nieuwe dip in, zo is mijn verwachting. En deze keer wordt die dip steeds structureler van aard. Waarom? Omdat we een fundamentele onevenwichtigheid hebben in de wereldeconomie: in China ligt een reservoir van ongebruikt geld ter hoogte van 3000 miljard dollar, in Europa hebben we kredietfaciliteiten nodig van minimaal 750 miljard euro.

Ook voor politici zijn het zware tijden. Waar liggen de kiezers wakker van? Ik denk dat gegeven het voorgaande dit steeds vaker de economische situatie zal zijn. Het wordt zaak om de vele contacten met China om te gaan zetten in business. Dus overheid en bedrijfsleven zullen echt de handen ineen moeten slaan om de kansen te gaan verzilveren. Want in China ligt ook een koopkrachtige markt. Er zijn als gevolg van de enorme groei ook enorme maatschappelijke problemen op het vlak van energie, voedselveiligheid, water etc. De sleutel ligt bij de economie, want als die zelfstandig groeit, wordt het begrotingstekort als vanzelf minder.

Natuurlijk is zakendoen met Chinese partijen niet gemakkelijk. IP-kwesties zullen gaan spelen. Maar er is geen alternatief: it’s the economy stupid!
Auteur: Marco  de Jongebaas 
Redactie: BedrijvigNWS-code: 0-6917-2 
Categorie: Columns 
Aangemaakt: 2011-10-25 15:23:01 
Laatste wijziging: 2011-10-25 15:23:01 
Gewijzigd door: Marco  de Jongebaas