Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug dinsdag, 25 okt 2011 - 15:09

Marco de Jonge Baas - Post uit Brabant

Marco de Jonge Baas is hoofdredacteur van Bedrijvig Brabant, de onafhankelijke zakenkrant van Noord-Brabant.

Marco-de-jonge-baas
Marco de Jonge Baas

Deze week stuurden de Brabantse Captains of Industrie een brief naar minister Maxime Verhagen van Economische zaken. Ze vragen hem voor te sorteren op het nemen van anticisismaatregelen zodra de situatie dat vereist. Daarvoor moet een gezamenlijke taskforse crisisbeheersing worden geformeerd waarin ambtenaren van diverse ministeries en specialisten van de hoogwaardige Brabantse industrie deelnemen.

De Brabanders hebben geleerd van de afgelopen jaren. Waar maatregelen als deeltijd WW, en de kenniswerkersregeling veel industriële bedrijven door de crisis hebben heengetrokken, kwamen die relatief toch laat. Je een tweede keer door een recessie laten overvallen is niet de bedoeling.

Met hun brief reiken bedrijven als Philips, VDL Groep, ASML, DAF, NXP, FEI en NTS, die sinds enkele jaren met de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel regelmatig aanschuiven in een Captains of Industrie overleg, Verhagen de helpende hand in het voorsorteren van de storm van De Jager. Tegelijkertijd leggen zij onuitgesproken de vinger op de zere plek. Waarom heeft de Nederlandse overheid niet geleerd van het verleden en is een soortgelijk initiatief al niet maanden geleden door Den Haag zelf op tafel gelegd?

Allereerst ligt dit natuurlijk aan het nog steeds ontbreken van keuzes in economisch beleid. De topsectorenbenadering die in basis draait om het verdelen van wat er nog aan innovatiegelden beschikbaar is, is niet hetzelfde als een structureel industriebeleid. Dat iets maken de basis van alle economische ontwikkeling is, wordt nog steeds niet gezien. Bovendien ligt de focus op het bestrijden van de oorzaak van de tweede dip: het redden van de euro.

Daarmee is ons landelijke economische beleid, zoals dat ook bij de andere lidstaten het geval is, gestoeld op de fictie van nationale soevereiniteit. Waar het bedrijfsleven en markten globaliseren, past echter geen nationaal politiek sentiment. De huidige eurocrisis had vroeg in de kiem kunnen worden gesmoord wanneer Europa minder democratisch was, autonomer in haar handelen en directief in haar bevoegdheden; wanneer economisch beleid meer aansluit op de schaal en realiteit van de economische werkelijkheid. Na maanden van koffietafelen en beloftes door premiers en minsisters is van gezamenlijke actie nog steeds geen sprake. Het is te hopen dat de post uit Brabant tot constructievere zaken leidt.
Auteur: Marco  de Jongebaas 
Redactie: BedrijvigNWS-code: 0-61707-2 
Categorie: Columns 
Aangemaakt: 2011-10-25 15:15:00 
Laatste wijziging: 2011-10-25 15:15:00 
Gewijzigd door: Marco  de Jongebaas