Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug vrijdag, 24 sep 2010 - 10:21

Nol Kleijngeld - Midden Brabant, regio van social innovation

Nol Kleijngeld is burgemeester van Waalwijk

Burgemeester-kleijngeld-2010
Burgemeester Nol Kleijngeld (foto Jeroen Pulles)

Op 15 juli jl sprak ik tijdens de eerste Hart van Brabantdag over social innovation, een begrip waarover u nog vaker zult horen. Ik maak van de gelegenheid gebruik u te informeren over de betekenis van social innovation voor onze regio. Social innovation staat voor vernieuwing door vormen van onorthodoxe samenwerking. Het is niet vooral economisch, of vooral sociaal, of in de eerste plaats politiek. Sterker nog, social innovation maakt dit soort indelingen juist overbodig. Niet technologische vernieuwing is een voorwaarde voor succes in de toekomst, maar de manier waarop we - door samenwerking - met technologische vernieuwing durven omgaan. De huidige maatschappij vraagt immers om een totaal nieuwe benadering van allerlei sociale vraagstukken. Het uiteindelijke doel van social innovation is dat het de hele samenleving versterkt. Het gaat om dingen tot stand te brengen door co-productie.

Social innovation is eigenlijk een nieuw begrip voor wat in Midden Brabant altijd al bestond, namelijk de cohesie tussen dorpen en steden, de verbinding tussen maken en organiseren, tussen denken en doen en tussen kennis, kunde en kassa. En vooral: niet mauwen, maar bouwen! Daarom ook past dit profiel zo goed bij deze regio. Social innovation biedt volop kansen om ons te onderscheiden. Het vormt een ambitieuze stip aan de horizon waar de overheid, het onderwijs en de ondernemers naar toe moeten werken, niet ieder voor zich, maar samen.

Drs. A.M.P.Kleijngeld
Burgemeester


‘Social innovation’: de ambitie van Midden-Brabant

‘Social innovation’ in deze context betekent samenwerking tussen verschillende partijen in Midden-Brabant om tot nieuwe oplossingen voor knelpunten in verschillende sectoren van de samenleving te komen: van arbeidsomstandigheden en onderwijs tot buurtwerk en gezondheidszorg. Overheden, ondernemingen en onderwijsinstellingen gaan gezamenlijk op weg om nieuwe mogelijkheden te verkennen, markten te ontdekken, gebieden in te richten en voorzieningen te ontwikkelen.
Er is brede steun in de regio voor deze strategische agenda. Bestuurders van zeventig organisaties (gemeenten, kennisinstellingen, bedrijven, zorginstellingen) hebben de agenda onderschreven. Velen van hen maken deel uit van de speciaal ingestelde Regionale Development Board, die zorgt voor de aansturing van het programma. De organisaties uit Waalwijk en Loon op Zand die betrokken zijn bij de strategische agenda:
o De Efteling, de heer drs. B. de Boer
o DSM Neoresins, de heer D.E. de Vreeze
o Gemeente Waalwijk, de heer drs. A.M.P. Kleijngeld
o Mandemakers Groep, de heer B.E. Mandemakers
o Gemeente Loon op Zand, de heer W. Luijendijk
Lees in een van de volgende edities van Bedrijvig Waalwijk meer over concrete voorbeelden van social innovation in de regio.
Auteur: Tjanne Hartman 
Redactie: BedrijvigNWS-code: 0-8984-2 
Categorie: Columns 
Aangemaakt: 2010-09-24 10:24:05 
Laatste wijziging: 2010-09-24 10:26:07 
Gewijzigd door: Tjanne Hartman