Diverse exclusieve voordelen via klikopvoordeel.nl
terug vrijdag, 17 sep 2010 - 9:04

Onno Hoes officieel voorgedragen als burgemeester Maastricht

MAASTRICHT - De gemeenteraad van Maastricht heeft VVD'er Onno Hoes (49) gisteravond officieel voorgedragen als burgemeester van Maastricht.

Hoes zei kort nadat het nieuws bekend was geworden 'heel vereerd’ te zijn met de voordracht. Hij heeft veel zin in de functie. "Ik heb beloofd aan de voorzitter van de vertrouwenscommissie dat ik de komende jaren al mijn energie er in zal steken om Maastricht weer een stapje verder te helpen."

Onno-hoes-jpg
Onno Hoes (foto: Roy Beusker)

Unaniem
De gemeenteraadsfractie van het CDA steunt de voordracht van Hoes als nieuwe burgervader van de Limburgse hoofdstad unaniem. Dat zei fractievoorzitter Peter Geelen van het CDA in Maastricht donderdag na afloop van de besloten raadsvergadering, waarin Hoes werd voorgedragen.
Geelen was ook lid van de vertrouwenscommissie die met de vijf burgemeesterskandidaten gesprekken heeft gevoerd. De CDA-voorman zei geen moeite te hebben met een liberaal als burgemeester.

Christendemocraat'
'Van 1942 tot 1944 hebben we hier een ander bewind gehad, maar sindsdien waren de burgemeesters hier altijd christendemocraat'', zei Geelen. ''Als wij een sterke CDA-kandidaat hadden gehad, dan was die wel boven komen drijven. Maar wij staan als fractie achter deze kandidaat''. Zoals bekend solliciteerden een CDA-er, drie VVD-ers en een D66-er naar de vacature.
''We gaan een nieuw tijdperk in, mede gezien de verkiezingsuitslagen. Dat betekent een verrechtsing. Een liberaal zal hier nu als burgemeester aan de slag gaan''. Hij voegde hieraan toe ''een goede indruk'' van Hoes gekregen te hebben.

Kabinet-Rutte
Hoes' naam werd eerder al genoemd als staatssecretaris of minister in het eerste kabinet-Rutte maar de VVD’er kiest voor Maastricht. De weg voor de Brabantse gedeputeerde naar Maastricht was vrij nadat hij in juli na bijna twintig jaar zijn afscheid uit de provinciale politiek had aangekondigd.

Provinciale Staten
Hoes was vanaf 1992 lid van Provinciale Staten en hij werd in 2001 lid van Gedeputeerde Staten. Verder is hij bekend als de echtgenoot van presentator Albert Verlinde van RTL Boulevard.
In Brabant was hij eerst een gewaardeerde gedeputeerde van Economische Zaken. Vanaf 2007 was hij gedeputeerde Milieu en Ecologie, portefeuilles waarvan linkse politici in Brabant zich smalend afvroegen of de liberaal überhaupt wel wist hoe hij dat schrijven moest.
Auteur: Tjanne Hartman 
Redactie: BedrijvigNWS-code: 1-1432-2 
Categorie: Bestuurlijk 
Aangemaakt: 2010-09-17 09:11:06 
Laatste wijziging: 2010-09-17 09:11:26 
Gewijzigd door: Tjanne Hartman